Ordinacija za kožne i polne bolesti, estetske zahvate i kozmetologiju

DERMATOLOGIJA

DERMATOLOŠKI PREGLED

KAKO IZGLEDA PREGLED KOD NAŠEG DERMATOLOGA DR SUZANE KOSTIĆ

Dermatologija je je veoma zanimljiva i sveobuhvatna nauka koja proučava, dijagnostikuje i leči bolesti kože, polne bolesti i proširene vene. Poslednje tri decenije ova nauka je doživela veliku ekspanziju u celom svetu kada je stavila akcenat na estetiku, pri tom se misli na nehirurške metode podmlađivanja i očuvanja zdravlja i lepote kože. Dermatologija je medicina u celosti. Obuhvata kompletnu internu medicinu, psihlogiju i socijalni život ljudi u užoj          (porodica) i široj socijalnoj sredini. Dobar dermatolog treba da uzme u obzir sve aspekte života ljudi, prethodna stanja i oboljenja, čak i nasledne faktore. Pri tom se misli, ne samo na bolesti za koje je dokazano da su nasledne , već i na vrstu energije koja se nasleđuje od roditelja i predaka.

Ne treba zaboraviti na ishranu i navike ljudi, jer su ova dva faktora svakodnevno zastupljena u našem životu. Pregled kod dermatologa uključuje uzimanje precizne porodične anamneze, lične anamneze i navika pacijenta,ishranu, njegov socijalni život i radne obaveze. Potom sledi pregled koji podrazumeva pregled kože čitavog tela, pregled vidljivih sluzokoža (usta, oka i intimne regije) i nokatnih ploča. Dužina pregleda je varijabilna i može trajati od 10 minuta do jednog časa. Postoje bolesti koje su lokalizovane i naš dermatolog, zahvaljujući dugogoišnjem iskustvu već na prvi pogled može zaključiti o čemu se radi. U tom slučaju pregled je veoma kratak.

Većina kožnih bolesti u samom početku razvoja, počinje istom kliničkom slikom, jer je to način na koji koža reaguje. Tada je potrebno uraditi laboratorijske analize i neke testove koji su veoma specificni za kožne bolesti. Nekada je čak preporučljivo da se pusti određeno vreme, da se prati u kom pravcu će se bolest razvijati.