Ordinacija za kožne i polne bolesti, estetske zahvate i kozmetologiju

OPADANJE KOSE (ALOPECIJA) - MOŽE LI SE STATI NA PUT OVOM PROBLEMU?

07. Nov 2020

OPADANJE KOSE (ALOPECIJA) - MOŽE LI SE STATI NA PUT OVOM PROBLEMU?

Upoznajemo se sa ovim pojmom, vrstama i načinima lečenje iste

Alopecija je uopšteno poznato kao opadanje kose. Postoji ono normalno opadanje kose koje je jednostavno deo njenog rasta i razvoja. Međutim, alopecija se odnosi na ono pojačano opadanje kose koje uzrokuje ćelavost. Ako ste mislili da je alopecija retka pojava, varate se. Oko polovine muškaraca će doživeti neki oblik gubitka kose pre nego što napune 50 godina. Žene češće gube kosu posle 50-ih, u periodu menopauze, ali neretko hormonske promene, pogrešna nega i loš odnos prema kosi mogu uzrokovati gubitak kose kod žena i pre tog vremena.

Najčešća je alopecija diffusa, a to je uglavnom sezonsko ispadanje kose koje se događa s’ jeseni i to s’ vremena na vreme, a ne svake godine. Difuzno ispadanje kose je moguće i kod oboljenja štitaste žlezde, sistemskih bolesti, smanjenih vrednosti gvožđa u krvi, posle hemioterapije, upotrebe agresivnih sredstava za bojenje i pranje kose, posle porođaja i dr.

Sledeća po učestalosti je alopecija areata tj. gubitak kose na pečate, na glavi ili bradi. Uzrok je uvek stres! Ovi tipovi alopecije nisu posledica obolele kože i kod njih se kosa uvek iznova obnavlja. Posle alopecije areate dlaka koja raste je najčešće bez pigmenta(potpuno bela), ali vremenom se i pigment vraća.

Androgena alopecija je muški tip ćelavosti koji je naslednog karaktera, ali se može pojaviti i kod mladih žena. Ovaj tip alopecije nema baš najbolju prognozu.

Druga velika grupa alopecija su ožiljne alopecije koje nastaju na terenu nekih prethodnih bolesti kože koje daju ožiljak. Iz ožiljnog tkiva nema porasta dlake. Zapuštene infekcije gljivicama, neke sistemske bolesti, lichen i dr. daju ovaj tip alopecije.

Terapija zavisi od tipa alopecije. Ako je nastala na terenu nekog oboljenja kože, prvo se leči osnovno oboljenje, pa alopecija. U terapiji se primenjuju sredstva koja ubrzavaju lokalnu cirkulaciju na koži glave, vitamini, sedativi, preparati gvožđa, kofein i dr. Naša preporuka je Alpecin C1 šampon koji sadrži kofein koji razgrađuje testosteron u folikulu dlake i tako sprečava ispadanje dlake. Inače, i muškarci i žene u folikulu dlake imaju testosteron. Kofeinski losioni koji se nanose dva puta dnevno su takođe veoma korisni. Alpecin DUO šampn dobro sanira crvenilo kože glave , uklanja perut i sprečava ispadanje dlake. Ovo je značajno, jer je seboroični dermatitis često udružen sa alopecijom. Od vitamina se koristi kompleks vitamina ( Merz, Pantogar i dr). Kod bilo kog vida alopecije najvažnije je na vreme se javiti dermatologu i ispitati uzrok, a potom dati adekvatnu terapiju.

S' obzirom da kosa sporo raste, uvek skrećem pažnju pacijentima da je izuzetno važno da budu strpljivi i uporni.

                                                                                                                     DR SUZANA KOSTIĆ,spec.dermatovenerologije